“Breng je aandacht naar het hier en nu, het enige moment waarop het leven werkelijk plaatsvindt.”

― THÍCH NHẤT HẠNH, PEACE IS EVERY STEP―

The Olifant

De naam 'Mind the Elephant' verwijst naar het uitstekende geheugen van een olifant, maar ook naar het feit dat we op ons geheugen moeten letten. We kunnen ons geheugen namelijk niet onbeperkt gebruiken en volstoppen.

Olifanten behoren tot de intelligentste dieren. Veel van hun gedragspatronen wijzen op hoge intelligentie, zoals rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimiek, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewustzijn, geheugen en mogelijk taal.

Men zegt wel eens dat iemand een ‘olifantengeheugen’ heeft, en dat is terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend. In het Engels zegt men: ‘an elephant never forgets’.”

Mijn achtergrond

Tijdens mijn loopbaan werd ik soms geconfronteerd met het vastlopen door de hoeveelheid informatie die over mij heen werd uitgestort. Aan het begin van mijn carrière was het nog wel te beheersen en was de prioriteit van berichten ook anders. In 1993 begon ik samen met een partner een eigen bedrijf, waarna de prioriteit van berichten ook toenam. In iedere mail die ik kreeg, kon zomaar iets staan wat van belang was of een actie vereiste.

Ik ben toen gaan zoeken naar een manier om dit te beheersen, zodat ik alles onder controle had en de juiste actie en prioriteit aan een bericht kon koppelen. Na veel manieren te hebben geprobeerd, ben ik uiteindelijk in 2007 in aanraking gekomen met Evernote en de methode ‘Getting Things Done’ (GTD) van David Allen.

Op dat moment (2007) in mijn loopbaan werkte ik voor een internationaal bedrijf in de recreatiesector en was ik verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid van de BeNeLux parken. In iedere mail kon zomaar een actie of risico verscholen zitten waar iets mee moest gebeuren. Als dit niet gebeurde, konden onze gasten en medewerkers een risico lopen.

Door het invoeren van het GTD-systeem kreeg ik meer overzicht en controle op de toestroom van informatie. Door het aanleggen van een archiefkast met 31 hangmappen, kon ik acties en verslagen filen voor de dag dat ik ze nodig had. Nu, jaren later, gebruik ik nog steeds dit principe, alleen digitaal, en het is nog steeds valide.

Door de jaren heen is mijn ’traditionele’ GTD systeem meegeëvolueerd met mijn werkomgeving en de digitale mogelijkheden. Een belangrijk aspect is dat de input van informatie en de hoeveelheid aan informatie ook is veranderd. Nu, jaren later, gebruik ik nog steeds de GTD methode als basis, maar heb ik andere componenten toegevoegd die werken voor mij, zoals ‘Building a Second Brain’ van Tiago Forte, ‘Atomic Habits’ van James Clear, en ‘Pomodoro Technique’ van Francesco Cirillo.

Als laatste aanpassing ben ik begonnen met het ’time block method’ om de work-life balance zichtbaar te maken in mijn agenda. Dit geeft rust en overzicht. Meer informatie, check mijn literatuurlijst.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op: