Vind ons ook op:

“WE ARE VERY GOOD AT PREPARING TO LIVE, BUT NOT VERY GOOD AT LIVING. WE KNOW HOW TO SACRIFICE TEN YEARS FOR A DIPLOMA, AND WE ARE WILLING TO WORK VERY HARD TO GET A JOB, A CAR, A HOUSE, AND SO ON. BUT WE HAVE DIFFICULTY REMEMBERING THAT WE ARE ALIVE IN THE PRESENT MOMENT, THE ONLY MOMENT THERE IS FOR US TO BE ALIVE.”

― THÍCH NHẤT HẠNH, PEACE IS EVERY STEP―

De Olifant

Olifant staat voor een uitstekend geheugen, en Mind verwijst naar gedachten vandaar onze bedrijfsnaam. Maar Mind the Elephant staat ook voor Pas op voor je geheugen (Elephant) je kunt deze niet onbeperkt gebruiken en volstoppen.

Olifanten behoren tot de intelligentste dieren. Een groot aantal van de typische gedragspatronen van olifanten wijzen op hoge intelligentie: rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimiek, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewustzijn, geheugen en mogelijk taal.

Men zegt weleens dat iemand een olifantengeheugen heeft, en terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend. In het Engels zegt men wel: 
“an elephant never forgets”.

Achtergrond

Tijdens mijn loopbaan werd ik soms geconfronteerd met het vastlopen door de hoeveelheid informatie die over mij uitgestort werd.

In het begin van mijn carrière was het nog wel te beheersen en was de prioriteit van berichten ook anders. In 1993 begon ik met een partner een eigen bedrijf en direct nam ook de prioriteit toe, in iedere mail die ik kreeg kon zomaar iets staan wat van belang was of een actie.

Ik ben toen gaan zoeken naar een manier om dit te beheersen zodat ik alles onder controle had en de juiste actie en prioriteit aan een bericht kon koppelen.

Na veel manieren te hebben geprobeerd, ben ik uiteindelijk in 2007 in aanraking gekomen met Getting things Done (GTD) van David Allen.

Op dat moment (2007) in mijn loopbaan werk ik voor een internationaal bedrijf in de recreatiesector en ben verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid van de BeNeLux parken.

In iedere mail kon zomaar een actie of risico verscholen zitten waar iets mee moest gebeuren, als dit niet gebeurden konden onze gasten en medewerkers een risico lopen..

Door het GTD-systeem in te voeren kreeg ik meer overzicht en controle op de toestroom van informatie. Door het aanleggen van een archiefkast met 31 hangmappen, kon ik acties en verslagen filen voor de dag dat ik ze nodig had. Nu jaren later gebruik ik nog steeds dit principe alleen digitaal en het is nog steeds valide.

Door de jaren heen is mijn “traditionele” GTD systeem mee verandert met mijn werkomgeving en de digitale mogelijkheden. Een belangrijk aspect is dat de input van informatie en de hoeveelheid aan informatie ook is veranderd.

Nu jaren later gebruik ik als basis nog steeds de GTD methode maar heb hier andere componenten aan toegevoegd die werken voor mij, o.a. Building a Second Brain van Tiago Forte, Atomic Habits van James Clear,  en Pomedorotechniek van Francesco Cirillo

Als laatste aanpassingen ben ik begonnen met het agenda blokken (Time block method), om de work-life balance zichtbaar maken in je agenda dit geeft rust en overzicht.

 

Contact formulier
Neem contact met ons op mochten er vragen zijn of als u onze begeleiding, workshop of seminar wil reserveren. Wij gaan graag met u ingesprek om tot een voor u gewenste persoonlijk productiviteit workflow te komen.